Rybí recepty

Ryby bychom měli konzumovat alespoň jednou, nejlépe dvakrát týdně. Obsahují spoustu cenných vitamínů, zejména jód, vápník, fosfor, draslík a další.

Velmi důležitou složkou jsou ale hlavně omega-3 mastné kyseliny, které si tělo samotné nedokáže vyrobit, a proto je musíme přijímat ve stravě.

Sumeček africký na másle

Suroviny:

  • 4 filety ze sumečka
  • 3 lžíce másla
  • Kmín
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  • Filety osolte, okořeňte pepřem a posypte kmínem.
  • Na pánvi rozehřejte máslo a rybu na něm pozvolna opékejte.
  • Sumečka servírujte s bramborovou kaší.

Sumeček africký s brokolicovou kaší

Suroviny:

  • 400 - 500 g sumečka afrického
  • 2 čajové lžičky hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 polévkové lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř
  • Sladká paprika
  • Kmín

Kaše:

  • 5 větších brambor
  • 250 g brokolice
  • Máslo
  • Mléko

Postup:

  • Smícháme hořčici, olej, prolisovaný česnek, lžičku sladké papriky, 1/4 čajové lžičky mletého kmínu a pepř podle chuti.
  • Filet rozkrojíme na 4 části, osolíme, obalíme v marinádě a v misce ji ještě necháme hodinu odpočívat a nasávat chuť.
  • Troubu rozpálíme na 180°C.
  • Pekáč lehce potřeme olivovým olejem, vložíme kousky ryby a dáme péct na 25-30minut.
  • Uvaříme brambory v osolené vodě a během jejich varu přidáme vařit i brokolici. Vůbec nevadí, když se brokolice rozvaří.
  • Ohřejeme mléko na kaši.
  • Brambory a brokolici scedíme, šťouchadlem rozmačkáme brambory, přidáme máslo i brokolici a společně rozmačkáme. Postupně přiléváme horké mléko a mícháme do požadované hustoty.

Tatarský biftek ze sumečka

Suroviny:

  • 1 kg sumečka
  • 4 žloutky vajec
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • Kvalitní olivový olej
  • Ostrý kečup
  • Worcester
  • Sůl
  • Pepř
  • Chleba na topinky
  • Olej

Postup:

  • Sumečka nasekáme nožem na jemné kousky.
  • Přidáme prolisovaný česnek, žloutky, kečup, worcester, najemno nakrájenou cibuli a sůl s pepřem.
  • Vše pečlivě promícháme, přidáme kvalitní olivový olej a dle chuti případně další ingredience. Znovu vše důkladně promícháme.
  • Servírujeme namazané na topinkách potřených česnekem.

Sumeček v těstíčku s bylinkovou majonézou

Suroviny:

  • 700g sumečka afrického
  • 180g hladké mouky + mouka na obalení rybího masa
  • 1,5 dl piva
  • 1 dl vody
  • 1 žloutek
  • 2 bílky
  • Olej na fritování
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Citron

Na majonézu:

  • Vajíčko
  • Česnek
  • Cibule
  • Petrželka
  • Kyselá okurka
  • Jemná hořčice
  • Kysaná smetana

Postup:

  • Suroviny na majonézu postupně smícháme v uvedeném pořadí. Množství smetany přidáme podle vlastní potřeby hustoty majonézy. Dobře vychladíme.
  • Všechny suroviny na obalovací těstíčko vyjma bílků smícháme a vyšleháme do hladkého těsta.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který do těsta vmícháme těsně před fritováním.
  • Sumečka afrického osušíme, nakrájíme na nudličky a lehce obalíme v hladké mouce.
  • Následně rozehřejeme fritovací nádobu, kousky ryb namáčíme v těstíčku a prudce smažíme.
  • Necháme okapat na papírovém ubrousku a servírujeme s jakoukoliv zeleninovou přílohou nebo salátem a pečivem.

Sumeček africký s pečeným bramborem

Suroviny:

  • 1 filet sumečka afrického
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvé oregano
  • provensálské koření
  • brambory

Postup:

  • Brambory oloupeme, omyjeme a uděláme do nich zářezy přibližně do ¾ jejich výšky. Brambory osolíme a posypeme provensálským kořením.
  • Troubu předehřejeme na 140 stupňů Celsia a brambory pečeme 60 - 90 minut.
  • Pánev pokapeme trochou olivového oleje a zprudka na něm osmahneme rybu. Z každé strany opékejte max. 5 minut.
  • Nakonec rybu ještě lehce posolíme. Podáváme s čerstvým oreganem a pečenými brambory.

Grilovaný sumeček s kmínem

Suroviny:

  • Kmín celý
  • Citrón
  • Olej olivový
  • Filety sumečka
  • Sůl
  • Pepř černý mletý

Postup:

  • Očištěné rybí filety naporcujte na plátky. Osolte je, opepřete a pokapejte citronovou šťávou z vymačkaného citronu. Nechte půl hodiny uležet v chladu.
  • Ryby přendejte na plech vymazaný olejem. Posypte kmínem, pokapejte olivovým olejem.
  • Dejte na rozehřátý gril nebo do vyhřáté trouby. Grilujte přibližně 15 min.
  • Grilované sumečky ozdobte sekanou pažitkou. Podávejte s hlávkovým salátem a s bramborami opečenými na cibuli.

Sumeček s kari a sýrem

Suroviny:

  • Filety sumečka
  • Sůl
  • Olivový olej
  • Česnek
  • Kari
  • Strouhanka
  • Sýr
  • Bylinky

Postup:

  • Filety osolíme, na jednu stranu dáme kari a na druhou stranu sumečka dáme česnek a bylinky.
  • Nastrouháme sýr a smícháme ho s domácí strouhankou, filety v něm obalíme.
  • Rozpálíme pánev, dáme na ni trochu olivového oleje a takto obalené filety v něm osmažíme.
  • Podáváme s bramborem, polité máslem a posypané petrželkou, nebo hranolkami.

Rybí polévka s bramborem

Suroviny:

  • Celer
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • Kousek pórku
  • 30 g másla
  • 1 brambor
  • 100 g sumečka
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup:

  • Zeleninu pečlivě očistíme, nakrájíme nadrobno, vložíme do hrnce, přidáme i filé, zalijeme vodou a vaříme doměkka.
  • Nakonec dáme do polévky povařit oříšek másla, který si připravíme předem smícháním změklého másla se lžičkou hladké mouky. Polévku necháme mírně vychladnout a rozmixujeme ji na hladký krém.